10 Vragen die jou als leider helpen verbinding te houden met je team

En 2 tips voor een ècht dialoog

De zesde week thuiswerken zit er bijna op. Je zou bijna vergeten hoe het bakkie en het praatje bij de koffieautomaat smaakt. Dat moment waarin je heel even aandacht hebt voor elkaar.
Hoe zorg je er voor dat je ondanks social distancing de verbinding houdt met jouw medewerkers?

Ik kan je in één zin uitleggen hoe je dat doet; Maak de psychische ruimte tussen jou en je medewerkers kleiner dan 1,5 meter. Je blijft niet alleen in verbinding, je blijft hierdoor ook mentaal gezond.

Het Nieuwe Werken-2020

Massaal zijn we gaan ‘Zoom-en’. Je ziet het gezicht van je collega alleen nog via een beeldscherm. Weet jij veel, dat onder tafel twee benen in een roze pyjamabroek steken.

Nieuwe teams zijn ontstaan. Je bent nu ook leidinggevende van ‘team-aan-de-keukentafel’. Een chaos van kleurpotloden, gillende kinderen, een partner tegenover je met rood hoofd en oordopjes in, de ontbijtresten rondom de laptop, de hond die in je ene oor blaft en het telefoongesprek (nou ja, iets wat er op lijkt) met één van je medewerkers aan je andere oor.

Werk je in de zorg of in een ander cruciaal beroep. Dan zie jij ‘jouw mensen’ nu misschien juist wel meer dan voor de coronacrisis. Toch heb je nauwelijks tijd voor èchte gesprekken. Je hebt te maken met complexe vraagstukken. Je ervaart meer werkdruk dan ooit. Je maakt je zorgen, om die ene patiënt, daar in dat bed. Toch doe je ‘gewoon’ je werk. Jouw zorghart is groot. En als je eindelijk zelf in bed ligt en hoopt te slapen, denk je na. Weet jij eigenlijk wat er in jouw medewerkers omgaat?

“Wanneer had jij voor het laatst een ècht dialoog met jouw medewerkers?”

Leidinggeven aan dat wat je niet ziet

Natuurlijk weet je dat effectief leiderschap cruciaal is voor optimale performance van jouw medewerkers en jouw team. Zeker nu. Hoe doe je dat en wat zeg je? Hoe ziet jouw leiderschapsgedrag er op dit moment uit?

Laat ik je even meenemen in hoe leiderschapsgedrag werkt.
Gedrag komt voort uit ons denken, voelen, willen en zijn. De onzichtbare onderstroom die zo ontzettend bepalend is voor wat er in de bovenstroom daadwerkelijk gebeurt.  Gedrag wordt beïnvloed door de ‘veranderfactor’ moeten en wordt mede bepaald door ons verandervermogen en veranderbereidheid. De kennis en vaardigheden die wij (denken te) hebben, hebben zichtbaar invloed op ons handelen. Al deze elementen bepalen of het resultaat van jouw leiderschapsgedrag succesvol is.

“Wil je een succesvol team, een succesvolle organisatie, begin dan bij jezelf.”

Dat is tenslotte hetgeen waar je het meeste invloed op hebt. Laat jouw leiderschapsgedrag en de samenwerking  met jouw (management)team effectief zijn. Juist nu.
Ik zal je vertellen hoe je dat doet.

Begin vandaag nog met vragen stellen

Open het dialoog. Heb èchte aandacht voor elkaar. Luister niet om te reageren of te horen wat de ander zegt.

Tip 1: ‘Luisteren om te begrijpen’

De kracht van dialoog zit in het luisteren en het stellen van inzicht gevende vragen. Gevolg; significante constructieve gesprekken, zelfs online.

Tip 2: ‘Vraag door. Stel verhelderende vragen, deze zijn open en explorerend.’

Diepgaande gesprekken, dat vraagt best wat. Het toepassen van deze tips is soms lastiger dan je denkt. Ter inspiratie zijn daarom ook een aantal vragen aangevuld met ‘doorvragen’.
Lees hieronder de 10 vragen die jou als leider helpen verbinding te houden met je team.

Ben jij geen leidinggevende? Ook voor jou is het zinvol om vragen te stellen. De binding met je collega’s en je leidinggevende wordt er beter van. Het helpt je om optimaal samen te werken en teamperformance te realiseren. Maak de psychische ruimte kleiner dan 1,5 meter en blijf hierdoor mentaal gezond.

10 vragen voor meer en een betere verbinding met jouw medewerkers

Met deze vragen krijg je diepgaand begrip van elkaar, hoe anderen situaties of problemen beleven en hiermee omgaan. Het leidt tot verbinding. Dat leidt tot betere performance.

 1. Hoe ervaar jij deze verandering, hoe ga jij hier mee om?
 2. Wie of wat zou jij de komende maand aandacht willen geven?
 3. Als je terugkijkt op de afgelopen zes weken, van wie had je hulp kunnen gebruiken?
 4. Wat geeft jou energie, inspiratie en genoegdoening in je werk en/of privé?
 5. Hoe geef jij leiding aan jou werk en leven op dit moment?
  Op welk moment van de dag voel jij je het best en welk moment van de dag is het lastigst voor je?
 6. Op welke manier voel jij je gehoord en/of erkend in ons team?
 7. Met wie in het team voel jij op dit moment de meeste verbinding? Wat maakt dat je dit zo ervaart?
  Welk effect heeft dit op jullie samenwerking?
 8. Waar ben jij het meest op gericht; zekerheid, behalen van doelstellingen, behouden van de goede relatie of accepteren en erkennen van de situatie? Wat betekent dit voor jouw rol en bijdrage binnen ons team? Hoe kan ik als leidinggevende, jou hierin ondersteunen?
 9. Hoe kijk jij tegen de manier aan waarop wij onze betrokkenheid en samenwerking hebben georganiseerd?
 10. Wat is jouw doel voor de komende periode? Wat stemt je daarin optimistisch?

Ik geef je ook graag een extra vraag, voor het terugkerende dialoog:

Op welke manier houden wij samen regie èn verbinding? Wat kan ik hier volgens jou aan bijdragen? Wat ga jij hiervoor doen?

Heb jij vandaag één van deze vragen gesteld? Ik ben benieuwd hoe dat voor jou en de ander was.
Of heb jij juist een andere vraag gesteld en daardoor het positieve effect van een ècht dialoog ervaren? Laat mij jouw vraag weten. Reageer of mail mij: dorianne@oerlemansconsultancy.nl.

Dorianne Oerlemans is consultant en interim adviseur leiderschap-, team- & organisatieontwikkeling. Zij is een veranderaar, vernieuwer en verbinder. Haar missie is; Leiders en teams laten groeien en floreren in (persoonlijk) leiderschapsgedrag en succesvolle teamsamenwerking. Zij werkt met flair, creativiteit en daadkracht, haar stijl is transparant en doortastend.
Dorianne is bedenker en maker van het kaartspel LeiderschapInDialoog®. Wil je hier meer over weten? Of wil je dit kaartspel met jouw managementteam spelen? Of wil jij eens van gedachten wisselen over jouw leiderschaps- of teamvraagstuk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op
.

Copyright © 2020 Oerlemans Consultancy | Dorianne Oerlemans